There was an error in this gadget

Siapa Naim??

My Photo
MohdNaim Suhaimi
seorang penulis blog 'indie'..menulis tanpa sebarang peraturan..mencari sesuatu di antara yg kabur dari pandangan...huhh!!??
View my complete profile

My Blog List

Followers

Buat TAPAI pon dua hari kot...

Saturday, March 27, 2010

selepas kena basuhan air liur dan bebelan dari abg Daiyo..banyak benda aku nak kena buat..tapi how to start..harap2 ini lah titik permulaan dunia yg berjaya..CHAIIYYOOOKKKK!!!!..

and say NO to MLM...

usaha dengan hasil sendiri lagi baekk dari hasil orang laen..

p/s : pajadah post kali nie??motivasi ka apa??DEMMM!!!

Enigma Hujan terjah Alor Setar

Wednesday, March 24, 2010

hujan ohh hujann..
hujan adalah rahmat..
...................

errr...
natang apa aku dok merapu nehh..huhhuhhu...bila xhujan, ramai org susah atie..bila dah hujan aku plak senang hati sampai kan pi maen hujan..tapi tudia laa, akibatnya hidong tak sehat dan badan plak makin seram sejuk..DEMM!!! padan muka aku..

Adakah ini cara atau idea menjadi jutawan di Malaysia???

Monday, March 15, 2010


baru2 ni aku hadirkan diri ke satu tapak ekspo berhampiran dengan kawasan aku duduk ni laa...so sinonim dengan ekspo ialah jual-jualan secara langsung..kebanyakkannya ekspo @ karnival macam tu, xkira laa samada Karnival Jom Heboh atau laen2 karnival..pasti aktiviti jual beli tetap akan ada..

aku pon rasa tertarik laa dengan ekspo utk pi jenguk kot2 ada menda yg syok boleh beli...usyar punya usyar...survey punya survey...aku tengok kebanyakkan org menjual barang ataupon produk yg lebih kepada kesihatan..macam2 barang kesihatan aku nengok di ekspo tu..sampaikan dari kopiah, tudung, baju. minuman, minyak wangi, dan laen2 lagi..alatan mengurut dan tablet2 atau pon herba ni toksah cakap laa..memang dah wajib punya..ampa percaya dak sampaikan henpon yg kita guna utk call pon leh buat kita jadi sehat..pelik ka dakk??sehat pabenda nya..buat saket poket nak bayaq bill ataupon prepaid ada laa..

pasai "Henpon Kesihatan" ni meh aku buat re-view sket..katanya gelombang dalam henpon tu bahaya utk otak dan jugak kadar degupan jantung manusia..huhhh..betoi kaa??rasanya ada logik dan relevannya jgak..sbb aku penah terbaca dalam Wikipedia berkaitan dengan gelombang radiasi dari henpon ni sangat berbahaya..iskkk..dari 4.3billion org dalam dunia ni, xpenah dengaq pon laa separuh walhal suku dari angka tu mati sbb "keracunan" henpon..huhhuhhu..okay2, berbalik cerita kepada "Henpon Kesihatan" tadi..katanya lagi ada satu jenis transmitter yg di ciptakan khas utk hapuskan hampir 90% gelombang xsehat tu..dan melalui satu alat tambahan lagi dapat mengeluarkan cas2 ion yg sehat..ya kaa???iskk..bila dengaq menda2 legu ni, tetiba jaa rasa menyesal xscore fizik A1 zaman muda2 dlu..huhuhhuhhu..so bila aku di promote dgan benda2 yg macam nie, truih timbul 2984.54juta soklan dalam kepala otak..salah satu soklan dia; dah kalo benda nie elok, sempoi dan berguna kepada masyarakat sejagat, pasepa dia tak masuk MHI??pasepa dia mai promote di ekspo yg rata2nya org kampung yg kerjayanya petani??hampa ada musykil dakk??dah laa barang dia jual pon dekat cecah angka 'rat' la jgak..ntah2 transmitter tu dia convert jadi alat utk nak spy org kot..huhhuhhu..
aku pon jalan la lagi..kali nie aku jumpak "roti benggali Organik"...apa yg organik aku pon tatau sbb aku xpi pon dekat meja dia..nama tajuk roti pon dah nonsense..bajet roti utk kesihatan laa..hahahahhahaa...

kiranya purata barang2 jualan di situ adalah barang dan product kesihatan..yg aku jadi pelik nyaa..pasepa modai sehat di gunakan utk buat membuat product??? kalo guna product yg betoi buleh bagi sehat xpa la jugak..aku amek contoh laaa ubat resdung yg dok jual di mana2 saja xkira tapak ekspo, uptown ataupon pasar malam..ubat resdung yg style sapu2 tu aku xleh nak komen apa2 laa..ni yg style buat perasap di muka tu..dah la nak perasap tu agak pedih la jugakk..bila dah settle rutin perasap tu depa akan bagi cermin suro kita tgk muka..masa tu di muka kita akan ada debu2 kaler putih kekononnya tu laa kuman resdung..kalo ampa tgok sendiri debu tu, mesti akan terkezut beruk punya laa..punya la banyak..dah macam pakai bedak cina opera la pulakk..aku tau la sbb aku dah penah buat!!! tapi logik ka kuman sebanyak2 macam tu boleh duduk dalam muka kita..kalo macam tu la punya banyak, mungkin xsampai 5jam habeh muka di makan oleh kuman kot..rasa nya istilah kuman pon susah nak tgok dgan mata kasar..ni kan plak dapat tgok macam tu jaa..pelik dakkk?? bodow sgguh aku pada masa tu bila pikiaq2 balek..huhuhuhu..

persoalan nya, pasepa kebanyakkan penjual boleh memperdaya org kita dgan barang2an kesihatan??dan adakah ini sbagai punca depa nak kaut untung KAW2 punya??haduiihh laa..seolah2 dah jadi macam sinonim dengan kita...asalkan sehat jaa, nak kena beli...ni kaa trend nak jadi kaya cepat??

travescape

emm..btw..lawa dak pix nie?? aku ingat masa tu aku naek fligh ni dari KLIA nak pulang ke AS, aku xsehat sangat2, dalam masa yg sama ada sorang hamba Allah ni mai huluq ayaq zam2 bagi kat aku sbb dia nampak aku sangat2 pucat dan xsehat (mmg pon -- masuk sepital sampai 12 hari lepas tu)..katanya dia baru balek dari mekah..baek sgguh hati org tua itu..moga2 Allah sentiasa memberkatinya...tapi sempat jugak tu captured pix ni..hehehhe...



wuwuuwuuwwuu...tajuk xdak kaitan dgan apa2 natang pon..saja nak combine antara "travel" + "escape"..kalo travel tu maybe maksudnya dalam idop aku ialah merantau atau pi jalan2...manakala escape plak, maybe lari dari smua tensi2 kot..huhhuhhu..seyes aku cakap bila aku pi jalan2 atau pi mana2, i'll treat myself as a tourist..walaupon aku just pi Ulu Legong, Baling..walhal dah pi kerap sangat2 kot..ya laa, kadang2 sampai seminggu dua skali pon ada gakk..

since Jan 2010, aku rasa tahun nie merupakan tahun yg paling banyak aku pi jalan2..mana dakk nya...buat kL ataupon penang serupa macam macam pi SP jaaa..huhhuhhu...dah la tu, kebanyakkan dari perjalanan aku semuanya terjadi last minute.. pagi bagi cadangan, pehtu petang atau malam bertolak..syiokkk sgguh..bab kerja atau tempahan kek sntiasa xjadi masalah sbb jarang2 ada..so mmg banyak laa masa free aku yg terluang..tapi kebiasaan nya xslalu macam tu..

macam skrg ni dah start cuti sekolah..kebiasaannya waktu2 cuti sekolah nie orang suka buat majlis perkahwinan..waktu2 macam ni laa pon kalo aku nak sebok..cukup sebok..nak kena buat kek laa, choux pastry laa, cake utk goodies bag laa, and macam2 lagi..tapi alhamdulillah berbaloi walaupon penat macam _______...kadang2 punya laa penat nak kemas dapoq sampai kan aku penah ignore kan tros dapoq aku utk 2-3 hari...sampai feed-up dah nak tgk mixing bowl lagi..tapi lepas tu leh la tgk semut buat parti..huhhuhhuhhu...

cuma yg kurang senang dgan kerja aku skrg ialah bila waktu xcuti..jarang2 sangat nak ada tempahan...saket otak gakk woo..nak impon duet pon xbuleh..sampai kan penah dan kerap kali la jugak aku buat duet modai tu as my duet blanja..huhhuhhu..tapi xpa laa..anggap ja sbgai lesson atau pengalaman utk jadi lebih berjaya..tu laa..padan muka aku balek..sapa suro berenti dari hotel..huhhuhhuhhu...setiap perkara ada reason nya yg relevan..biaq aku sorang2 ja yg tawu..

p/s: 1.dah dapat offer di clubmed di Maldives tapi konfem xdapat pi... ='(
     2.legu mana laa nak himpon duet nak pi vacation lagi nehhh..tringin nak pi jelajah cari makanan2 best plak.    

Niat dah baekk, tapi....

Thursday, March 4, 2010

 
gambar ni iklan sebagai iklan sahaja...




nak jadi kan kisah pada tanggal 2 Mac 2010, pada pukui lebih kurang 2pagi laa..aku terdengaq bunyi kucing macam dok melilau dalam rumah..tapi buat derk ja laa sbb slalu sangat kucing masuk dalam rumah aku..lagipon kucing tu cuma masuk di bahagian blakang rumah; bahagian utk simpan motor dan *beluam2 kasaq yg len..mmg aku wat dunno laa..

pagi esok nya aku pon bangun tido menjalani hidop macam biasa laaa..sampai la ke malam after solat maghrib tiba2 aku ternampak kotak dalam bilik aku..and aku tanya pada acik, apa natang yg letak kotak dalam bilik nieh..pehtu acik pon bagitaw laa kata dia jumpa anak kucing di bawah katil bilik study dia, bersebelahan ngan bilik tidoq aku laa..aku pon tgk laa, kalernya itam, nampak macam baru lagi baby kucing ni..ntah2 umoq dia sminggu pon xsampai lagi..siap boh nama lagi tu..nama dia Black List...hahahhahha..nama pon dah macam lawak...tapi kalo nak buang pon macam sangat2 xpatot laaa kan..jadi acik pon amek keputusan utk bela baby kucing tu sampai besaq sket..family aku sangat2 alergi pada kucing..faktor utamanya, bulu kucing boleh datangkan alahan pada aku sendiri, abah dan adik2..nak buat gena dah smua ada lelah..huhhuhhu..

so malam semalam la lebih kurang midnight la jgak, aku dengaq kucing tu dok bunyi, macam nanges pon ya gakk..aku and acik pon pi la tgk, masing2 jadi bingung sbb xtau nak buat apa dan apa punca yg anak kucing tu dok bunyi..aku rasa mungkin dia lapaq sbb seharian kena tggai ngan mak dia kann..so amek la kputusan utk bancuh susu tepung + air sejuk..kekononya nak jamu laa anak kucing tu ..niat dah elok dahh awai2nya..pastu acik pon tuang la susu tu dalam tudung bekas taufufah..kot senang la dia nak jilat..tapi jadi sebalik nya..anak kucing tu dok pijak2 plak susu dalam bekas tu..adoiyaaiiii...pelik sgguh..org dah bagi makan, tapi dok pijak2 plak..xpa laa..aku pon buat piyau bagi idea, kekononnya dok tgk org jamu susu kat anak rimau dalam crita animal planet guna botoi susu..tapi celah mana nak dapat botoi susu..huhhuhhu..xpa laa,acik kata pakai sudu pon boleh..pi la amik sudu nak suap..tapi anak kucing tu xmau bukak mulut plak dah..haru sungguh...aku pon dah buntu laa xtaw nak apa lagi..nak tggai macam tu ja kot malam satgi dia lapaq..pehtu acik and aku pon sepakat nak bagi jgak laa susu kat dia dgan cara bukak mulut dia pehtu tuang susu sikit2 guna camca..aku pon jalankan kerja laaa..buat dua tiga kali jgk..pehtu nampak kucing tu pon dah diam..acik pon amik la kain buruk bubuh dalam kotak tu sbgai 'selimut' kot2 la dia sejuk waktu malam2 nanti..ya laa kucing tu kecik lagi kot..kalo mak dia ada mesti dia dok sondoi2 mak dia nak panaskan badan..dah ni mak dia xdak..boh ja laa kain buruk pon..harap2 membantu laaa..so bila dah letak anak kucing dalam kotak tu balek, acik pon bukak la tingkap sikit kot2 la ibu kucing kucing tu nak mai amik anak dia..and kami pon masuk la lena dengan senang hati tanpa syak apa2 pon kat kucing tu sbb dia dah xbunyik2 lagi..harap2 usaha kami tadi dapat bantu anak kucing tu dari lapaq + kesejukan dan harap2 la ibu kucing tu mai ambek anak dia balek..tapi heran gak awat anak kucing tu dok bersin2??!! harap xdak apa2 la kot..mungkin dia sejuk barangkali...

menjelang pagi nya, lepas mandi, breakfast pa smua aku pon pi la blakang rumah nak jenguk anak kucing tu..tgk2 dalam kotak tu dah xdak apa2..aku pon selak2 la celah kain kot2 la ada..carik punya cari,,kucing tu dah xdak..masa tu mind set aku dok pikiaq kata mungkin ibu dia mai ambik dah anak kucing ni..and aku pon rasa sangat2 senang laa...siap habaq and melawak kat mama lagi laa kata malam nie acik xgaduh dah la nak bancuh susu bagi anak kecik minum...hahahhahhahhaa..

menjelang petang, acik pon balek dari kerja...tapi dia xmention apa2 pon pasai kucing tu..pehtu dia pi maen futsal sampai la balek lebih kurang midnight la jugak..masa tu aku dok tgk tv ngan mama..pehtu tiba2 acik kata anak kucing tu mati..aku ingat kan dia gurau2 jaa..tapi dia dok wat muka slumber kata anak kucing tu mati..aku pon xcaya laa..dari riak muka pon leh agak dahh..tapi xkan acik nak muhong mama kot..acik kata sebelum dia pi kerja, dia tgk anak kucing tu dah lembik and x ber nyawa dah...and acik pi tanam kucing tu kat blakang rumah..

ALAMAAAKKKK!!!

seriyusss aku rasa bersalah...daripada nak menolong utk jadi elok, tetiba jadi lagi terukkk..hadoiiii laaa..apa punca nya kucing tu mati - Mati kerana air susu masuk idong menyebabkan anak kucing tu selsema..pendek kata, sbb hingus dia lemas..anak kucing xpandai lagi nak buang hingus sendiri..huhhuhhuhhu...
BERSALAHNYA AKU!!!!

.YA ALLAH, ampunkan lah hamba-Mu ini.. hamba sangat2 daif wahai Ya Allah..niat hamba hanya lah utk berlaku baek kpada ciptaan-Mu..tapi menjadi sebaleknya...sesungguhnya setiap perkara yg Engkau tetapkan adalah yg terbaek dan tarbiyah dari-Mu utk ku...ampunkanlah aku wahai tuhanku..

p/s : ilmu itu penting dalam menyelesai kan sesuatu perkara..sebab xdok ilmu pasai kucing laaa, seekor kucing sudah menemui ajal nya...


*beluam - rumpun atau pon barang2..

sedih edition..campoq; PANGKAH rapat punyaaa!!!

Tuesday, March 2, 2010

mana xnya, habes smua kawan2 pakat pindah and merantau (especially dian)..tggai laa aku sorang2 di bumi kedah nie..uwaaaaa...kena belajaq berkawan ngan org2 tua plak laaa pasni..huhhu..be stronger and patient dude..harap2 masa utk aku akan tiba nanti..hehehhe..

PLUS....

lately aku rajin dok follow-up dgan satu 'pertubuhan' nie yg mmg teramat jelas ada 'related' lama ngan aku sendiri..YA ALLAH, secara tiba2 honestly aku rasa sangat kecik dan rendah diri..dunno kenapa aku mesti rasa macam tu..(maybe certain people dalam idop aku tahu laa pasal nie)..ntah laaa..rasa guilty and rasa lupa daratan pon ada jgak..bukan niat aku nak tggalkan macam tu jaa..tapi aku sendiri ada alasan yg teramat kukuh utk buat macam tu..apa2 pun aku sentiasa berdoa pada tuhan agar sentiasa dirahmati-Nya atas setiap segala perilaku aku..

okay..selesai bab sedih2 nie..end of that..

nak sambung lagi..

crita yg nie xtaw nak categorize kan sama ada sedih atau pon marah atau xpueh ati..maybe lebeih pada xpueh ati kot..hahahhhahaa..

okay2..first for all, nama aku Mohd Naim Bin Ahmat Suhaimi..terang kan nama tu..so secara xlangsung nya ataupun secara am nya aku nie anak lelaki kepada Ahmat Suhaimi..sbb terang2 kot nama aku ber 'BIN' kan pada nama BAPAK aku sendiri..okay..dalam kes nie aku ada terdengar ura2 dari family dan kaum kerabat aku sendiri crita berkenaan pilih kasih la apa lancau la kann..terutama dari kalangan sepupu sepapat sendiri..mmg aku nie jarang sangat2 nak ada masalah dgan sapa2 @ manusia2 di sekitar aku..lebih2 lagi dia tu ada hubungan darah plakkk..lagi la susah..sedangkan ada datang ketuk kpala aku pon leh diam jaa ( ya kaaa???anggap sbagai perumpaan jaa ekk)..tapi kes nie aku mmg trus terang agak xpuas ati..sorry ekkk..wa ada periuk nasik jgak nak jaga beb..ada perut jugak macam lue orang..sama jaaa kita, cuma pandai2 laa kann..nie sampai dah over dose..rasa macam melampau pon yea jgak..sendiri pikir laa..

okay, mmg aku admit dan aku akui 100% smua perkara yg menyebabkan kejadian berulang macam nie mai dari ke'sanggupan' parents aku sendiri..tapi di sebalik ke'sanggupan' depa tu ada crita di sebalik tabir kot..aku nak tnya ampa laa (kot ada sapa2 terbaca, please comment), aku amek isu ini sbagai contoh, secara relevan nya, ada dak org atau pon manusia yg normal dan sihat akan saja masuk satu pelaburan MLM secara tiba2 tanpa pujukan, promosi atau kempen dari org2 tertentu...mestilah amat mustahil bukan..sbb nya, apa kes tiba2 nak masuk, org ting-tong pon rasanya xbuat macam tu..btoi dakk??? paling koman pon rasanya nak jugak tau kan pasai benefit, dan paedah2 len..xpa la jgak ada paedah..tapi kes aku nie, rasanya pajadah pon xdak..paedah utk depa ada laaa,,bukan takat tu jaa..siap mintak2 lagi tu yg xtahan..

apa alasannya, "err..kami nie anak nakan special pak ampa..."..parasit sgguh...weiiii...aku nak paw duet beda topup pon jenuh kelentong..yg ampa senang2 bendi jaa mai muka xmalu dok begging macam pa lagi..kata duet banyak..gaji riban2 kann..punya laaa nak habaq kata duet bnyak sampai sanggup kluaq statement yg bagi aku dah kira nusyuz kot..wa pon blaja agama jgak walaupon sekolah SMK jaa..jgan sangka aku bodo agama, mmg laa aku penah jadi jahiliah kalah Arab Badwi..pa benda aku xpenah rasa lagii...bab dunia kira dah penah hampir2 nak khatam la jgak..dok tggu setan panggil mai graduation jaa lagi..tapi jangan sangka manusia xboleh berubah..mind set anda sangat2 x betul...bak kat kak nita, "jangan pandang ku sebelah mata..." hahahahhhahhaa....

aku ungkit bukan apa, time parents aku susah..sapa pedulik kann ( bukan xdak yg concern, ada..)..kalo amek taw pon sekadar gitu2 jaa..gitu2 maksud aku sekadar tahu jaa..kot la nak mai jenguk sat kaa..tapi bukannya motip aku nak suro ampa jenguk dia ka apa, tapi perangai tu, nak habaq kata teruk sgguh..tapi bila mai time ampa susah, meratip beraduih laa...tereyak siang malam dok crita simpati kat org tua aku nehh..apa ka gila ka apaa ampa nehh..apa dah macam xdak mak pak???nie nak habaq, aku susah macam mana pon, jarang gak kot aku nak buat pesen ampa tu..tu tara yg BIN ahmat suhaimi..aku susah legu mana tu, biaq aku simpan sorang2, crita pon buat saket atie jaa...

tu baru satu hal.. yg kes nie plak aku leh kategori kan 'besaq kepala'... apa ampa ingat dgan duet ringgit and pangkat ampa ada tu dah cukup style..pi mampuih laaa weiiii..ingat aku nak heran... mmg aku akan heran jgak sbb gamak sgguh buat kat org ber taraf adik beradik atau sedara macam nie..ada kisah baru2 ni jgak..aku kesian sgguh kat mak ayah aku..punya la nak buat gotong royong, nak bagi mesra balek yg mana dok masam tu, nak buat makan2 di kalangan family nie, last2 ampeh...mai sini aku nak habaq..beb, lu pandai, mmg wa x nafi..lu kaya, and lu smart...wa admit beb..tapi tu bukan lesen lue nak buat wa jadi balaci lue..apa ingat brapa ringgit lue boleh bayar bagi wa???Panerai di tangan wa pon lagi mahai dari baju and sluar yg lue pakai tu...sendiri mau ingat ekk..bukan niat nak berlagak, cuma tolong laa jgan lupa diri..(ehh, pasepa aku dok nak mintak tolong plak dahh..pajadahh!!)

crita dia tanah di rumah tok tu kalo x kerana Haji Suhaimi, Haji M.Noor and aku sendiri pi menebaih..jawapnya dah lama jadi hutan..since 1998 lagi beb..zaman sebelum millennium lagi kot..crita pasai tu pon kadang2 sampai aku sendiri jadi derhaka pada pak aku..xpasai2 jaaa..mmg aku nie jenis penyegan..tambah2 plak job tu kena paksa, dan xdapat benefit utk aku balek in common..mmg aku akan jadi totally penyegan..lost out..rapat meter habehhh..kot kalo ada dapat 2-3 ratus pon jadi la sebulan beda buat modai nak maintain..ya laaa..petrol pon nek harga kot..tu xmasuk cost mesin rosak lagi..(mmg laa bantuan FAMA sepenuhnya..mau ingat laaa, ada perut nak jaga..hahahahhhaa...mata kail satu set pon dah naek harga kot...)

ampa nehh laa, sendiri pikiaq laa bai..masing2 besaq dah kot..aku nak crita banyak2 pon buat jari aku tambah dosa jaa..tapi tu laa pahit yg aku kena telan since sekoq anak dajei dok depan mesjid tu buat perangai..pehtu kui melarat..haduihhh laaa...

senang crita macam nie la ekk, kepada sesapa yg berkenaan..ini dah kira satu luahan ketakpuasan hatian dari org yg 'reserved' kepada org yg gatai2, poyo atau pon gedik nak 'tumpang' atau menjadi parasit dalam family aku nehh..sorry ekk..wa anak sulung beb, jadi apa2, ni dia punya beban mai atas bahu wa beb..harap maklum ekk..