There was an error in this gadget

Siapa Naim??

My Photo
MohdNaim Suhaimi
seorang penulis blog 'indie'..menulis tanpa sebarang peraturan..mencari sesuatu di antara yg kabur dari pandangan...huhh!!??
View my complete profile

My Blog List

Followers

BLOOD SUCKER!!

Monday, December 28, 2009



ooouucccchhhhhh!!!!


saket akibat gigitan dan nyonyotan warga pacat2 air terjun batu hampar masih terasa...rasa bisaaaa woooo..huhhuhhu...gateeiiiiii sangat....huhhuhhu...tapi xpa..saket menanda kan bahawa Allah swt masih 'memandang' kpd ku...alhamdulillahh...

''Give thanks to Allah,  for the moon and the stars, prays in all day full, what is and what was take hold of your iman don't givin to syaitan ...he is a creator and he is the one who has power over all..''




mujur la pacat ni xbawak beg darah sorang satu..kalo dak jenuh aku..huhhuhu..

Claire de Lune

Sunday, December 27, 2009

Debussy Claire de Lune


Cinta bermula dengan pencarian, dan berakhir dengan kehilangan...



orang kata cinta itu buta..perlu pimpin pelahan-lahan.biaq perlahan asalkan x jatuh. sbb bila dah jatuh. akan ada sepasang tangan untuk berpaut. ada tangan dari sang pecinta. cheewaaahhh...

orang kata biar cinta itu buta. x dapat melihat tapi hati ada rasa suka dan ada rasa cinta biaq sekalipun cinta itu xdak mata, sbb untuk apa cinta melihat. jika buta itu sudah sempurna baginya.

WTF!!!Chait celaka. Bila xdak idea, kisah cinta pun leh jadi tajuk nak buat post..huhhuhhu..xpa2..manusia sentiasa dahaga kan cinta..so isu cinta mmg tak asing lagi dalam rutin manusia...aku bercerita kesah cinta berteraskan pandangan aku..dan melalui pengalaman org laen..yg malang di dalam perihal cinta..huhhuhu..aku pon xbercinta...huhhuhhu...

cinta itu kuasa yang luar biasa kerana mampu membuat seseorang melakukan sesuatu yang x terfikir oleh akal... kadang2 sifat alpa pada manusia bercampur bisikan syaitan laknatullah menyebabkan nafsu menguasai cinta semata2 dan hasilnya hanyalah sia2 malah memberikan kesan yg amat buruk seburuk2nya kepada seseorg..

teringat beberapa kesah2 berkaitan cinta, Qais mati mendakap nisan Laila, Sappo dalam dongengan Yunani sanggup terjun dari puncak karang yang tinggi kerana berat menanggung rasa rindu dan cinta, Rama sanggup berkorban apa saja demi Sita, Shah Jehan membina Taj Mahal sebagai bukti cinta kepada isterinya, kisah Laila dan Majnun serta Romeo dan Juliet membuktikannya...

cinta amat mahal takrifnya,itulah yg difitrahkan oleh Allah s.w.t kpd hambanya…

Cinta hanya tertulis pd perkataan,tapi gagal dilihat pada zahirnya,kerana cinta itu tanggungjawab di mana wujudnya kesetiaan dan kejujuran di dalamnya, ingat pada yg satu, jujur pada yg setia, setia pada yg kasih, kasih pada yg rindu, rindulah pada yg menyayangimu.. cinta xkan dtg kalau x dicari, cinta juga xkan dapat kalau tiada siapa yg memberi, tapi mencari biarlah pada yg sudi, bukan meminta pada yg simpati…

x semua orangg bahagia dgn cinta yg wujud di dalam kehidupan masing2.. setiap manusia melakukan kekhilafan dan kekhilafan itulah terkadang2 membuatkan cinta itu pudar kerana tanpa kita sedari sebenarnya terkadang2 apa yg kita lakukan mengguris hati dan perasaan insan yang menyayangi kita walaupun mereka masih melemparkan senyuman namun jauh di sudut hati mereka tiada siapa yg tahu melainkan diri mereka sendiri… terkadang2 juga laa kita leka dgn sahabat2 kita sedangkan kekasih kita pula tersisih..huhhuhu…mungkin semua org boleh berkata ini adalah adat dalam percintaan namun adat dan budaya inilah yg meruntuhkan segunung keikhlasan dan kasih syg seseorang itu.. pikiaq2 lah yg terbaek sebelom kita kehilangan cinta itu……

tepuk dada, tanyalah diri sendiri...

Adakah anda bahagia bersama dia? Jika ya maka teruskanlah hubungan anda dan kekalkan kebahagiaan itu. Ataupun adakah hari-hari yang anda lalui bersama dia dipenuhi dengan tangisan atau perkara2 yg x dapat membuatkan anda bahagia?? Jika ya, di nasehat kan kepada anda tinggalkanlah cinta itu sebab cinta bukan untuk ditangisi tapi dinikmati dan dihargai..diulangi, DINIKMATI dan DIHARGAI...bukan niat nak meracuni atau memburukkan keadaan sesiapa..ini cuma pandangan semata2.. Sedaq sikit laa cheq oiii....apa guna kalo ada balak/awek tapi cinta anda xberkualiti..huhhuhhu… jika cinta anda sekarang hanya mengundang ayaq mata ia bakal berterusan jika anda berkahwin dengan dia sekali pun. Jangan mengharapkan si dia akan berubah setelah berkahwin. Hakikatnya ramai yang masih dengan perangai lama walaupun setelah berkahwin dan ramai juga yang menjadi semakin teruk setelah berkahwin..bukan apa, aku ni jenis org yg KURANG percaya kepada janji dan kata2...sbb smua tu free jaa..kalo modai pon pakai ayaq liuq jaa..huhhuhhu..mencari biarlah yg berpadanan..

Pastikan bila dah jatuh cinta, anda x hanya bertepuk sebelah tangan agar x merana menanti cinta yang xkan kesampaian. Usahlah terlalu memuja dan mengejar cinta jika si dia terang-terangan menolak kerana jika akhirnya si dia menerima kamu, hanyalah semata-mata kerana dia sudah penat untuk melarikan diri dan bukanlah kerana rela atau cinta sejati. Cinta sepatutnya membahagiakan bukan membuat kita merana.

cuba pikiaq kan sejenak kata2 dari Dato' Dr Fazilah Kamsah...

''Jangan cari perbezaan dari segi luaran tapi carilah persamaan secara dalaman, kerana secara dalaman sebenarnya kita mempunyai banyak persamaan..''

kalo nak mengarang crita kesah cinta rasanya masih banyak benda bleh dicritakan..but for now rasanya setakat ni ja la kott..so pandai2 laa...letak kan iman dan akal dihadapan utk menilai..insya'allah diredhai oleh-Nya...

Bunga Melur dan Selendang Emas..




nak taw pukulan dari Batu Hampar,Yan,Kedah...apa yg terlintas dalam pikiran kalo time tgah syok2 mandi air terjun yg sejuk lagi best tiba2 ternampak bunga melur floating atas air???perrghhhh.. BUAT BODOW SUDEYY, tapi disebabkan aku suka sangat bunga melur..tambah2 plak kalo perfume jasmine,sangat2 suka..aku pon ambek la bunga melur tu tanpa pikir apa2..lpas aku ambek bunga tu tros aku bgtaw anain pasai bunga tu sbb cantek sangat kaler dia..PUTIH..and anain pulak buat muka  $%#%$$  bila aku tnya dia..tros chuak la jgak bila teringat org tua2 pesan jangan dok ambek benda bukan2 dari hutan..so aku pon letakkan bunga tu di atas bongkah batu yg letaknya xjauh dari kolam yg kami mandi..

mandi punya mandi sedaq2 dah nak hampir maghrib..tu pon leh berenti mandi kes nampak hutan smakin gelap..so xpa laa..buat bilasan badan terakhir and naek laa ke darat..cari hp and usya jam.YA ALLAH..dah pukui 7.30pm..tapi still dok dalam hutan..so cangak bewak lagi..kelam kabut laa dok bersiap2 nak balek..okay..selesai bab bersiap..

pehtu tiba2 plak dahh baru perasan yg pada  mulanya kami datang ikut jalan air..so nak kena redah hutan laa sebelom jumpa pagar istana..tapi unfortunatelly keadaan tanah basah sbb ada byak tali air..tapi dah xkira apa,redah sudahh..hahhahaa....kes tu laa pacat sampai 7ekor lekat di kaki..huhhuhhu..mujur la xkembong lagi pacat2 tu..sampai2 ja di gerbang pagar istana, aku baru perasan yg aku mcm dah terlajak jauh dari 3 ekoq mangkuk ayun ni yg jalan lembab mcm ciput..so aku tggu laa di gerbang tu..dalam dok tengah menunggu tu tiba2 leh ter bau aroma bunga melur...mula2 xheran lagi sbb aku dok pikir kot2 minyak attar bunga melur yg aku bawak dalam beg silang aku tertumpah..so aku pon kelebek laa beg tu..

dan hasilnya ---> AKU XBAWAK PON MINYAK ATTAR TU...

aiissshhhh...dah start heran dahh,masa tu punya la nak jadi positive thinker..aku pon buat2 la bau beg silang tu kot2 la bekas tertumpah ka apa kaa..but heran sgguh xbau apa2 langsung..so aku pon berpurak2 buat dunno ja laa,padahal dah sedar dahh kata kena ngusik..huhhuuhu..masa dok tengah 'bercumbu2' ngan beg silang aku,anain terperasan pasai aku..dia pon truih tnya..

''awat naim,dok cari pam nampak,lelah lagi kaa??''

''dak aihh..cuma terbau something..'' jawab aku..

pehtu anain pon diam ja laa..and aku pon jalan buat mcm besa laa.dalam dok jalan tu tiba2 aku dengaq cord dok tego anain sbb anain dok tengok ke arah satu pokok durian di laman Istana..

''hg dok tengok apa??hg ni laa kacau sungguh..padia hg nampak??'' kata cord

dalam2 dia dok tego anain dia pon sama dok beralih ke arah laman tu..tapi xnampak apa2..yg aku pon usya2 la jugak..tapi xmau la usha lebey2 kot satgi nampak xpasai2 jaaa..cuma cara dan mimik muka anain beralih ke arah deretan pokok pokok tu seolah2 mcm nampak benda yg thriller habesss..ampa leh bayang kot muka org kalo nampak benda2 UNIK riak muka dia mcm mana??pelik kaann...so mcm tu la aku nampak di muka anain..lama la jgak di dok usha ke arah pokok-pokok tu..bayang la anain dok terus usha sepanjang tempoh berjalan +-200m dari pintu Istana tuu..lama gak la kot..so kami pon bila dah tau jadi mcm tu maseng2 pretend buat mcm xdok apa2 dan sambey dok peringat kat anain..takot dia 'hanyut'..huhhuhhu...

so bila dah sampai di kreta sakti 4x4 kepunyaan ayah cord iaitu tok said..kami pon naek laa dan buat mcm biasa..tapi sebelom nak reverse tu anain maseh dok usha ke arah situ lagi dan dia sempat memberi salam sambey angkat tangan..alaahh,contoh macam kita dok tgk org tua2 bagi salam kat kawan dia di seberang sungai tuu..pehtu selesai bagi salam cord pon bawak la kreta utk pulang ke rumah masing..tapi xsampai 10m dari situ aku trus tnya cord..

''hg ada bau bauan dak taksat nie??? wangi gak kot...'' kata aku..

''hahh!! aku ingat aku sorang ja bau..rupa2nya hg pon bau jugak..haiiihhh..kita kena dahh..'' jawab cord..

''bau jasmine kan??'' tnya aku..

xsempat cord jawab anain truih crita pasal 'benda' yg amat2 menarik perhatian dia tu..dia kata apa..

''aku xtaw pasepa tiba2 aku terasa nak tgk di perdu pokok tuu..pehtu aku nampak dia dok tengok kita..aku nampak PUTERI BERSELENDANG EMAS...'' kata anain..

baru aku tringat something..aku penah dengar org tua2 kata kolam air terjun yg paling hujung di kawasan istana batu hampar di beri gelaran 'KOLAM PUTERI MANDI'...and suddenlly aku tringat,

AKU JUMPA BUNGA MELUR DI SITU!!!!

takot2 pon sempat captured gak pix pokok bunga melur kat situ...ngeh3..

Masyarakat Islam Dunia

Saturday, December 12, 2009


 
pictured grabbed from ~Afro0 Ali Al-Hamdan





Hari demi hari berlalu, tanah suci ketiga umat Islam ini terus berdarah. Entah apa dosanya, ditinggalkan keseorangan walaupun ia salah sebuah tempat penting di dalam Islam.

Kehangatan boikot, kepanasan demonstrasi, semuanya sudah surut. Semuanya bermusim. Tetapi Israel menyerang tanah bernama Palestin tanpa musim-musim tertentu. Tinggal mendapat perhatian atau tidak sahaja. Pejuang-pejuang mujahidin mempertahankan tanah suci itu juga tanpa musim, hari-harian ada sahaja yang tumbang.

Muslimin di negara lain senang hati dengan kehidupan mereka. Cukup makan, dapat buat ibadah solah, zakat, puasa, haji, dan mereka sudah rasa kehidupan mereka lengkap. Mereka rasa merekalah yang bertaqwa, mereka lah yang soleh, mereka lah yang terbaik. Mereka merasakan dunia hari ini sudah bagus, Islam hari ini sudah kuat.
 
Namun, Palestin itu hakikatnya antara meter keimanan umah pada masa sekarang.

Ini tanda kelemahan.
 
Rasulullah SAW bersabda: “Satu hari nanti, kamu akan dihurungi musuh seperti mana makanan dihurungi semut”

Sahabat-sahabat bertanya, “Apakah kami sedikit ketika itu ya Rasulullah?”
 
Rasulullah SAW menjawab: “Bahkan kamu ramai, tetapi ibarat buih di lautan”

Selamat Hari Jadi ke-23 kawan!!!

Friday, December 11, 2009




 HAPPY BIRtHDAY DUDE !!!


sedaq xsedaq dah tua mamat niehh..tapi xtaw laa bila lagi perangai tu nak tua2..ermm,ayat perangai tu mcm xseswai kot..huhhuhhu..cuma terok ataupon tidak,dia nie maseh terbaek dan lebih baek dari aku yg sentiasa lupa dan alpa..

tahun 2009 kira dah cukup 5tahun aku kenai mamat nehh..susah senang banyak kali kami bersama, walaupon kadang2 time dia senang suka dok pi berfoya2 ngan awek dia dan tggai kan aku sorang2 dok lepak ngan mapley kedai mamak..ampehhh sgguh..tapi xpa laa,keja beradap muka dia aku pon nek meluat..hahhahaa..

apa2 pon aku doakan dia diberkati ALLAH, dipanjang umo,dimurahkan rezeki semurah2nya, dan mudah2an persahabatan kami kekal berlandaskan Iman kepada-Nya.. AMIN..

dalam dilema..




Dipersimpangan dilema.....bukan dowh..apa kes nak dilema2 nehh??

 ptg tadi aku ada nampak satu adegan nehh..leh tahan 'PANAS telinga' la jugak..kalo aku sendiri pon panas..
 

cuba bayangkan bila hg tengah drive...lalu hg berenti amek port kat trafik light...sedang2 hg menikmati keindahan jalan yg 'jam'..lalu ada motor tengah laju...langgar side mirror kreta hg...hg panaih dak??

kalau gua...

gua tak panas..sebab gua tak bawak kreta..

SENGALL!!!

Coffee Love - Bottling the common sense..

Tuesday, December 8, 2009




Di atas coffee table, terhidang aneka rekaan pastri yg comey2..

"coffee or tea?" tanya waitress tu,berambut panjang dan straight,bekaler perpel kot (aku cukup suka gurl rambut perpel,nampak feminine sgat2)..

Jam pada tu menunjukkan pukul 10.30pagi..

"kopeee please.."

 "cappucino,mocha or Latte??" tnya nya waitress tu lagi..

"Mocha please.." jawab aku....

manakala Kat pula bersifat pasif dengan memilih utk mengikuti citarasa aku,benawe sgguh minah nie.huhhuhhu...kmudian waitress berambut perpel tu kembali dengan membawa dua cangkir kopi..Kat tersenyum lebar bila dapat menghirup kopi yg berkrim tu..maklum la member dah lama dok ngidam nak kuar date minum petang sama2..dah lama sangat2 kot xjumpa since aku berenti dari Poli SP...tiba2 Kat terus mengajukan soalan ttang cinta ; sesuatu yg agak sensitif utk dibahas kan..

"where is your Love??" tanya Kat..

"mende U nehh,sejak bila pulak I bercinta??xmo ahh..couple2 ni mngarut jaa.."

tersentot dan terkkedu gak laa minah tu bila aku bagi reaksi mcm tu..padan muka dia,mcm la xkenai aku legumana..huhhuhhu..

aku pon tnya dia balek,"awat yg bukak topic love2 nehh??ada apa2 nak share kaa ngan I"


"Love?? well what I know for sure, I love and I know I'm  loved..."  jawabnya dengan riak terukir di  mukanya yg putih2 comey tu..


"ek elehh,mcm menarik jaa statement U nehh,awatt??nak sekolahkan I?? I know laa I kurang lucky dalam hal2 becinta ni..Sometimes word LOVE tu sendiri mcm mengarut jaa...I'm sick with this.." jawab aku..


"hurmm..ekceli U boleh mencintai atau menyayangi sesiapa pon, tapi yg paling penting u perlu mencintai diri sendiri dahulu berbanding orang laen.. Kenapa?? Kerana dengan cara tu saja U boleh menebarkan cinta pada insan2 disekeliling..I know U well naem,U kalo dah jatuh cinta,sampai diri U sendiri pon U lupa" Kat dengan konfiden bagi pendapatnya kpd aku..

Katanya lagi, tak ramai orang yg boley mengatakan pada diri sendiri yang depa patot mencintai diri mereka sendiri..aku pon xmembangkang atau argue cakap2 dia sebab apa yg dia cakap berkaitan nie mmg ada betolnya..

tiba2 dia suro aku menutup mata, "okay..U ikut apa yg I cakap..boleh tak??"

"ehh,U nak I cakap apa nehh,dah la suro I pejam mata..jangan nak suro I cakap bukan2..mana la taw dok rekod pakai HP kaa.." jawab aku..

"iyo2 ja U nehh,budget glamour laa tu..dah la jgan maen2..ikot ja apa I cakap - I love myself, I deserve to be happy and be love and to be well..."

aku ikot katanya dan kemudian dia tnya pada aku, " bagaimana U rasa??"

"Great!!" Jawab aku ringkas..lega sket hati aku bila Kat dapat bagi sikit keyakinan pada aku..."Nah...that's good..mcm xcaya plak U ada terapi sendiri nak ubatkan hati..caya laa babe"

"Haa,baru nak taw??hahhhahaa.."(sambey dia dok wat gelak2 sengal)

Katanya lagi,"Sesetengah orang tak boleh buat mcm tu..bukan kata xboleh apa,jadi xmampu,seolah2 kata tapi tak ikhlas.. Depa tak rasa punya laa..puncanya,sbb xcintakan diri sendir.. then U tell me macam mana nak sebarkan cinta itu pada orang laen kalo kita ada perangai mcm tu?? bila U dah memiliki cinta, U akan jadi gembira, xkira kemana saja U pegi sekali pon U akan membuatkan orang laen cintakan U..bukan takat tu jaa,U jgak dapat membuatkan sesetengah orang feel are so loveable..."

adeehhh..kelepek kena kat aku bila ada org dok bersyarah kat aku pasai ni..huhhuhhu..segannya aku..satu perkara menarik yg aku  temui pasai budak Kat ni bila time dia dok bercerita,mata dia mesti akan direct membuat tikaman padu dalam mata aku..huhhuhhu..bukan apa,aku dapat rasakan yg dia nie betul2 ikhlas bila nak share crita dgan aku,bukan smua manusia ada sifat mcm nie...

katanya, "Rasanya skrg ni I tak suka sangat nak baca berita di paper waktu pagi..Sometimes I try not to..Peperangan, bencama alam dan pembunuhan boleh katakan setiap hari mesti ada walaupon satu kes..tenaga positif waktu I bangun utk memulakna hari senang tiba2 tukar jadi negatif lpas melihat kesedihan demi kesedihan yang dialami masyarakat dunia..sbbnya I adalah manusia jenis memerlukan 'a lot of love' utk menjalani kehidupan seharian dan daripada cinta itu I percaya ada tenaga yang menggerakkan manusia.."

aiyarkk,pehal plak minah nie tiba2 nak ter sentimental plak..huhhuhhu..tapi aku xleh nak buat penilaian awal pasal dia sbb aku taw latar blakang dia..mmg btol la apa yg dia cakap,dia memerlukan 'a lot of LOVE' utk menjalani kehidupan seharian..mungkin ini kesan yg datang dari background history dia waktu dia kecik2 dlu - seorang anak yg dipinggirkan dari kaseh sayang akibat penceraian kedua2 parent nya..apa yg bagusnya ttg Kat nie,dia bersungguh2 utk mengubah hidupnya,dan hasilnya skrg, dia berjaya utk berjaya..kadang2 aku dok terpikir gak pasal naseb dia,ibu nya dah mninggal,ayah plak kawen laen,dah la anak tunggul,dgan kazen2 pon xrapat..iskkk,agak2nya selama aku xdok ni,dia dok share masalah ngan sapa laa..huhhuhu..suro cari bakal suami xmau la plak..bukan kata nak cari bakal suami,suro ber-BF pon susah..huhhuhhu..

so apa yg aku dapat setelah banyak perkara kami bahaskan dan di pertimbangkan dengan relevan sejajar dengan kewarasan akal pemikiran ku..cinta menjadi ruji atau pon keperluan dalam hidop manusia..so xyah nak tipu laa kalo boleh hidup tanpa cinta..cukup brani ka nak tipu diri sendiri??tumbuk dada, tempeleng muka..hahahhhahaa...