There was an error in this gadget

Siapa Naim??

My Photo
MohdNaim Suhaimi
seorang penulis blog 'indie'..menulis tanpa sebarang peraturan..mencari sesuatu di antara yg kabur dari pandangan...huhh!!??
View my complete profile

My Blog List

Followers

Ayat-ayat Kun Faya Kun

Thursday, May 20, 2010

syukur alhamdulillah, aku masih lagi dapat bernafas dan di beri peluang skali lagi utk berada di bumi tuhan ini..Alhamdulillah..Alhamdulillah....

hari ni aku berpluang utk skali lagi membaca surah Yassin di malam jumaat yg bakal hujan di Aloq staq nie..tiba2 tringat masa zaman pengajian aku di pondok dlu, kami cukop2 seronok bila hujan pada malam jumaat..masa tu pakat2 laaa dok pi tadah talam yg kami dok buat pinggan nak makan dgan harapan lagi besaq bekas, lagi ayaq kami dapat.. ye laa mana daknya, air hujan malam jumaat yg di katakan sangat mujarab utk merawat sbarang penyakit terutama penyakit hati..Masyaallah..Agung nya kebesaran-Mu..

utk entry kali ni aku nak share sket ilmu berkaitan rutin yg di amalkan pada malam jumaat iaitu membaca surah Yassin..dan di dalam surah Yassin terkandung satu ayat ; Kun Faya Kun ; iaitu "Jadilah", maka jadilah dia.."

daripada beberapa ayat tu, adakah ampa pernah terfikir bahawa ayat itu adalah peringatan daripada Allah swt kepada hamba-Nya?? dan adakah kita sbagai hamba-Nya "noticed" dengan "warning" yg disampaikan-Nya???

[Al Baqarah:117]
Allah Pencipta langit dan bumi, dan bila Dia berkehendak sesuatu, maka Dia hanya mengatakan kepadanya: "Jadilah!" Lalu jadilah ia."

[An Nahl:40]
Sesungguhnya perkataan Kami terhadap sesuatu apabila Kami menghendakinya, Kami hanya mengatakan kepadanya: "kun (jadilah)", maka jadilah ia".

[Yaasiin:82]
Sesungguhnya keadaan-Nya apabila Dia menghendaki sesuatu hanyalah berkata kepadanya: "Jadilah!" maka terjadilah ia".

[Al An'aam:73]
Dan Dialah yang menciptakan langit dan bumi dengan benar. Dan benarlah perkataan-Nya di waktu Dia mengatakan: "Jadilah, lalu terjadilah", dan di tangan-Nyalah segala kekuasaan di waktu sangkakala ditiup. Dia mengetahui yang ghaib dan yang nampak. Dan Dialah Yang Maha Bijaksana lagi Maha Mengetahui

[Al Mu'min:68]
Dia-lah yang menghidupkan dan mematikan, maka apabila Dia menetapkan sesuatu urusan, Dia hanya bekata kepadanya: "Jadilah", maka jadilah ia".

[Maryam:35]
Tidak layak bagi Allah mempunyai anak, Maha Suci Dia. Apabila Dia telah menetapkan sesuatu, maka Dia hanya berkata kepadanya: "Jadilah", maka jadilah ia".

[Ali 'Imran:47]
Maryam berkata: "Ya Tuhanku, betapa mungkin aku mempunyai anak, padahal aku belum pernah disentuh oleh seorang laki-lakipun." Allah berfirman (dengan perantaraan Jibril): "Demikianlah Allah menciptakan apa yang dikehendaki-Nya. Apabila Allah berkehendak menetapkan sesuatu, maka Allah hanya cukup berkata kepadanya: "Jadilah", lalu jadilah dia.

[Ali 'Imran:59]
Sesungguhnya misal (penciptaan) Isa di sisi AllAh, adalah seperti (penciptaan) Adam. Allah menciptakan Adam dari tanah, kemudian Allah berfirman kepadanya: "Jadilah", maka jadilah dia. 


mungkin dengan entry kali ni dpt menjadi peringatan buat kawan2 dan diri aku sendiri..sesungguhnya yg baik itu datang dari Allah swt dan yg tidak baek itu datang dari kelemahan diri kita sendiri..tepuk dada, tanya Iman..


0 comments:

Post a Comment